Potvrđena prvostepena presuda u predmetu Milan Đokić i drugi

11.03.2024, 14:40

Sud Bosne i Hercegovine je 5.2.2024. otpremio drugostepenu presudu u predmetu Milan Đokić i drugi, kojom su odbijene kao neosnovane žalba Tužilaštva Bosne i Hercegovine i žalbe branilaca optuženih Milana Đokića, Branislava Trišića, Zorana Tanasića, Žarka Milanovića i Mladena Krajišnika, te je prvostepena presuda Suda Bosne i Hercegovine od 8.6.2023. godine potvrđena.

Prvostepenom presudom od 8.6.2023. optuženi Milan Đokić, Branislav Trišić, Zoran Tanasić, Žarko Milanović i Mladen Krajišnik su oglašeni krivim što su, radnjama opisanim u osuđujućem dijelu izreke presude, počinili krivično djelo ratni zločin protiv civilnog stanovništva iz člana 142. Krivičnog zakona Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije, koji je preuzet na osnovu Zakona o primjeni Krivičnog zakona Republike Bosne i Hercegovine i Krivičnog zakona SFRJ.

 

Sud je optuženima izrekao sljedeće kazne:

 

  • Milanu Đokiću i Branislavu Trišiću – kaznu zatvora u trajanju od po tri (3) godine;
  • Zoranu Tanasiću, Žarku Milanoviću i Mladenu Krajišniku – kaznu zatvora u trajanju od po dvije (2) godine.

 

 

Nasuprot navedenom, istom presudom optuženi Milan Đokić, Zoran Tanasić, Savo Mršić, Žarko Milanović, Milivoje Čobić i Milan Marković su oslobođeni od optužbe jer nije dokazano da su radnjama opisanim u izreci oslobađajućeg dijela presude počinili krivično djelo zločini protiv čovječnosti iz člana 172. stav 1. tačka h) u vezi s tačkom f) Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine, a sve u vezi sa članom 31. i članom 180. stav 1. istog Zakona.

 

Optuženi su oglašeni krivim što su za vrijeme oružanog sukoba u Bosni i Hercegovini, u periodu od druge polovine mjeseca septembra 1992. godine do prve polovine 1994. godine, i to: Milan Đokić, u svojstvu komandira Staničnog odjeljenja milicije (SOM) Janja, koja je organizacijski pripadala CSB Bijeljina, Branislav Trišić, kao operativni radnik Službe nacionalne bezbjednosti CSB Bijeljina, te Zoran Tanasić, Žarko Milanović i Mladen Krajišnik, kao pripadnici – policajci SOM Janja/SM Janja, postupali protivno pravilima međunarodnog humanitarnog prava, i to na način da je Milan Đokić pomagao u mučenju civila bošnjačke nacionalnosti, a Branislav Trišić, Zoran Tanasić, Žarko Milanović i Mladen Krajišnik mučili civile bošnjačke nacionalnosti.

 

 

Protiv ove presude nije dozvoljena žalba.